Amb 525 mesos a cada cama, en Jordi Sales és un apassionat de l'esport. I de l'esport en general doncs ha practicat diverses disciplines com l'atletimse, l'esquí de muntanya, btt, raids,..., tant en versió competitiva com senzillament per gaudir-ne. Des de fa 13 anys l'orientació esportiva ocupa una part important en la seva activitat esportiva. Un esport que als països nòridcs fa més de 100 anys que es practica i que va arribar a Catalunya a finals dels anys 80.
-Quin esport o esports fas?
Ara faig orientació esportiva, tant a peu com amb bici.
És un mixte entre l’atletisme i la muntanya, amb un mapa a les mans.
-Perque que aquest?
Les curses són al mig de la natura, fora camins, cap atleta passa pel mateix lloc… és una sensació “salvatge” i de llibertat molt gran.
Les curses d’orientació són una combinació de físic, tècnica, tàctica i estratègia que les fan que siguin molt exigents. Saber modular adequadament aquests components és molt complex; enganxa molt.
-Entrenes o practiques molt sovint?
Em preparo menys del que voldria però prou tenint en compte que vull dedicar una part important del meu temps a la família i a les feines; faig unes 4 o 5 sessions setmanals. En resum faig 1 entrenament fort a la setmana, 1 o 2 de mitjans i la resta són de tècnica i/o recuperació. Molt important dormir el suficient i alimentar-se correctamente.
Normalment competeixo casi cada cap de setmana, de març a octubre.
-Cansa molt? T’agrada cansar-te?
Sí que cansen, sobretot si ets capaç d’aplicar al màxim els 4 factors que he comentat; però cansar-se no necessariament és una cosa negativa; per això cal preparar-se bé, per què el cansament aparegui tard i que quan ho fagi el poguem tolerar bé.
-Perque ho fas? Perque t’agrada? Quines sensacions tens fent esport?
Estem “dissenyats” per fer activitat física, més que no pas per estar hores davant d’una pantalla. Els nostre avantipassats es passaven el dia corrent per caçar o bé per fugir dels perills. Naltros, per sort, encara no hem perdut aquesta part de l’ADN. Si puc entrenar estic molt més content que no pas si no ho faig, i em trobo molt millor. Fer esport és sinònim de salut. També et permet fer una vida social molt maca. Gràcies a l’esport tinc amics i companys a tot Catalunya i a mig món!
-Competeixes? t’agrada competir?
M’agrada competir, cal saber competir; a la vida ens cal competir per tot!
Només algunes vegades guanyes, per això és molt important saber gaudir de cada cursa.
-Si competeixes digue’ns els teus millors resultats.
He estat campió de Catalunya en varies ocasions, disciplines (esquí de muntanya i orientació) i modalitats (d’orientació: esprint, mitja, relleus i raid)
També he estat campió d’Espanya en varies ocasions i modalitats d’orientació (relleus i raid).
De tota manera hi ha curses/resultats dels quals n’estic molt content i no m’he posat dels 5 o 10 primers. Si ens preparem bé, amb dedicació i determinació, hem de saber valorar el nostre rendiment/resultat més enllà de comparar-nos amb els altres.
T'ha permés conèixer món i persones?
Quan un club organitza una cursa procura escollir les millors zones i més maques del seu entorn. Quan viatges pel món amb l’excusa de còrrer orientació descobreixes petits tresors que estan fora dels circuits turístics habituals. Normalment a les curses d’arreu et trobes els habituals de sempre, de procedències ben variades, i acabes fent relació. Aprens el bò i millor de cada indret i després ho apliques a les curses i entrenaments que fem a Catalunya.
Com vius l'esport que fas? El paisatge és important quan el practiques?
La orientació em permet fer activitat física gaudint de cada passa i de cada racó. És un dels factors importants de la meva vida; em dóna qualitat de vida.
La bellesa del paisatge, el seu estat natural, la seva tranquilitat amb la seva gent (pagesia) són la gràcia d’aquest esport. Es pot fer orientación en un garatge, però no seria el mateix, oi?
Perque recomanaries practicar-lo?
A cada entrenament i a cada cursa, per més experiència que tinguis, aprèns coses. Mai en saps prou. Sempre et pots superar, sobretot tècnica, tàctica i estratégicamente. Cada mapa, cada terreny, cada traçat són diferents. No et pots aburrir mai, mai. Enganxa moltíssim. És complertíssim i tota la família pot participar-hi!
Moltes gràcies Jordi.
Us deixem amb un video d'introducció a aquest esport realitzat pel govern de les illes balears
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada